Cím: 1082 Budapest Nagy Templom u.3. Nyitva tartás: munkanapokon 6:00-18:00
Telefon: 06-1- 313-1011, 06-20-233-6963 E-mail: gyermekkert@bolcsode-bp08.hu
bölcsődevezető: Csete Krisztina bölcsődevezető-helyettes: Piri Judit
Férőhelyek száma: 72 fő Élelmezésvezető: Molnár-Kötél Dorottya


A bölcsőde képes bemutatkozója elérhető ide kattintva.Megközelítés:

x
  •   9-es busz Horváth Mihály téri megálló
x
  •   4-6-villamos Corvin negyed megálló
x
  •   3-as metró Corvin negyed megálló
x
  •   parkolás a közeli utcákban, az aktuális pakolási rend szerint


Bölcsődénk bemutatása:

A bölcsőde épülete védett műemlék. 1876-ban Ybl Miklós tervei alapján készült és 1877-ben nyitották meg az eredetileg is bölcsődének épített intézményt. Az épületben kapott helyet a Bölcsődei Múzeum és itt működik a Szociális Szakmai könyvtár és olvasóterem.

Bölcsődénkben a gyermekek napközbeni ellátásért összesen 32 fő dolgozik.

A gyermekek és a dolgozók élelmezését saját főzőkonyhában oldjuk meg, ahol dietetikus végzettségű élelmezésvezető koordinálja a feladatokat.

Új sósszobánkat a téli hónapokban kúraszerűen vehetik igénybe a gyermekek.

A gyermekeket négy gondozási egység hat csoportszobájában neveljük-gondozzuk.


Az udvaron minden eszköz rendelkezésre áll a gyerekek mozgásigényének kielégítéséhez. A csoportokban a korosztálynak szánt minőségi, esztétikus, a biztonsági előírásoknak megfelelő játékkészlet található.

A csoportszobákban is adott a lehetőség mozgásos játékra, a gyermekek önállóan használhatják a szivacs mozgásfejlesztő elemeit és a mászó-alagutat. A képeskönyvek és mesekönyvek az olvasó-könyvnézegető sarokban könyvtárolóban vannak elhelyezve. A vizuális kreativitás támogatásához, az ábrázoláshoz szükséges eszközök: a zsírkréta, a színes ceruzák és a rajzlapok a gyerekek számára folyamatosan elérhetőek.


Programok:

Februárban farsangi mulatságot rendezünk. Ez egy családi délután keretében megrendezett közös, jó hangulatú együttlét. Erre az alkalomra a gyermekek különböző jelmezekbe bújnak. Frissen sütött farsangi fánkkal kínáljuk meg vendégeinket.
A tavasz beköszöntével a gyerekek a kisgyermeknevelőkkel közösen virágokat ültetnek a bölcsőde udvarán.

A húsvéti ünnepre tojásfestéssel és kézműves délutánnal készülünk Ha az időjárás lehetővé teszi az udvari ünneplést, akkor az udvaron a fűben elrejtett tojásokat nagy izgalommal keresik meg a gyerekek.

Apák napján az édesapák egy teljes napot tölthetnek bölcsődénkben a gyermekeikkel.

A gyermeknapi ünnepséget júniusban kerti ünnepség formában tartjuk meg. Azon a napon már a délelőtti órákban felállításra kerül az ugráló-vár. Az óvodába menő gyermekek részére emléklapot készítenek a kisgyermeknevelők és ezen az ünnepen adják át számukra.

A leendő bölcsődéseknek és szüleiknek a beszoktatás megkezdése előtt „bölcsődekóstolgató” programot szerveztünk. Erre az eseményre szeretettel várjuk az egész családot; az édesapákat és a nagyszülőket is.

Novemberben a „Tökjó-napok” témahét bölcsődénkben lassan hagyománnyá válik. Több napon keresztül a tökkel kapcsolatos kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek. Töklámpást készíthetnek, tökmaggal és különféle őszi termékennyel ismerkednek meg. Azon a napon a gyerekek tökjelmezbe öltöznek, délután a szülőket tökmagos pogácsával kínáljuk meg.

A Mikulás minden évben meglátogatja a bölcsődénkbe járó gyerekeket, és ajándékkal lepi meg őket. A Mikulástól közös énekléssel köszönünk el.

A karácsonyi hangulatot az aulában feldíszített fenyőfával és karácsonyi dalok hallgatásával, éneklésével teremtjük meg.


Bölcsődénk célja:

Arra törekszünk, hogy a gondjainkra bízott gyermekekből, családjaikkal együttműködve, személyiségi jogaik tiszteletben tartása mellett, a világra nyitott, érdeklődő, fogékony, önálló, a társadalmi együttélés alapvető szabályait elfogadó gyermekeket neveljünk.


Bölcsődénk sajátosságai:

Bölcsődénkben kiemelt terület a művészeti nevelés. A bölcsőde kiegyensúlyozott légkörével, változatos, kötetlen lehetőségeivel segíti, hogy felszínre kerüljenek a gyermekek egyéni adottságai, képességei. Az alkotás mindig élményszerű, évszakokhoz és ünnepekhez kapcsolódik. A gyerekekkel mindig mikrocsoportban foglalkozunk, így biztosítani tudjuk számukra az egyéni odafigyelést. A kreativitás területén támogatjuk a gyermekek kíváncsiságát, felfedezőkedvét, alkotás iránti érdeklődését.


További szolgáltatásaink:

A Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék főállásban foglalkoztat pszichológus és gyógypedagógus kollégákat továbbá igénybe lehet venni integrált szülő-csecsemő/ kisgyermek konzulens szolgáltatását is.

Időszakos gyermekfelügyelet szolgáltatást nyújt bölcsődénk azoknak a családoknak, akik nem veszik igénybe a napközbeni ellátást, de alkalmanként nem tudják megoldani a gyermekük felügyeletét.


Napirend

A jól megszervezett folyamatos és rugalmas napirend a nevelés-gondozás feltételeit teremti meg és nagyfokú biztonságérzetet, kiszámíthatóságot nyújt a kisgyermekek számára. A napirenden belül az események követését úgy állítjuk össze, hogy az a gyermekek életkorának, fejlettségi szintjüknek megfeleljen, valamint az adott évszaknak is helytálljon.


6:00 Bevétel, szabad játék 6:00 Bevétel, szabad játék
8:00 Reggeli 8:00 Reggeli
8:30 Szabad játék a szobában, jó idő esetében készülődés az udvarra, kimenetel 8:30 Szabad játék a szobában
9:35 Tízórai az udvaron 9:35 Tízórai, készülődés az udvarra
10:30 Nagy meleg esetén folyadék kínálása 10:00 Szabad játék az udvaron, rossz idő esetén a szobában
10:55 Udvarról való bejövetel, fürdőszoba használata, ebédig szabad játék a szobában 10:45 Bejövetel az udvarról, fürdőszoba használat, ebédig szabad játék a szobában
11:30 Ebéd 11:20 Ebéd
12:00 Csendes pihenő 12:00 Csendes pihenő
14:45 Ébredési sorrendben fürdőszoba használata 14:45 Ébredési sorrendben overállból történő vetkőzésben segítés, fürdőszoba használata
15:00 Uzsonna 15:00 Uzsonna
15:30 Szabad játék az udvaron, folyamatos hazamenetel 15:20 Szabad játék a szobában, folyamatos hazamenetel
18:00 Bölcsőde zárása 18:00 Bölcsőde zárása


Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!