Cím: 1083 Budapest, Baross utca 117. Nyitva tartás: munkanapokon 6:00-18:00
Telefon: 06-1-314-3696, 06-20-233-7469 E-mail: baboca@bolcsode-bp08.hu
bölcsődevezető: Rózsa Anna bölcsődevezető-helyettes: Klincsekné Edelényi Hajnalka
Férőhelyek száma: 75 fő Élelmezésvezető: Salamonné Holdampf Éva


A bölcsőde képes bemutatkozója elérhető ide kattintva.Megközelítés:

x
  •   9-es busz Kálvária téri megálló
x
  •   83-as trolibusz Kálvária téri megálló
x
  •   parkolás a közeli utcákban, az aktuális pakolási rend szerint

Bölcsődénk bemutatása:

Tízemeletes lakótelepi ház földszintjén került kialakításra 1976-ban a 75 férőhelyes, korszerű bölcsőde, 3 gondozási egységben 6 csoportszobával, melyek tágasak, világosak, a gyermekek igényeit a korcsoportjuknak megfelelően mindenben kielégítőek.

Udvarunk gumiburkolatos, nagysága ideális a gyermekek mindennapi mozgásigényeinek kielégítésére, különböző modern mozgásfejlesztő játékkal felszerelve Wesco biciklivel, triciklivel, labdákkal; rotikonkockával, csúszdával és műanyag mászókák biztosítják a nagymozgás lehetőségét.

A nyári nagy melegben, egy kis frissítést ad, a kialakított kevert vizes pancsoló. Téli időszakban pedig a nagymozgás biztosítása érdekében jól felszerelt, modern tornaszobában játszhatnak a gyermekek.

Az intézmény dolgozóinak létszáma 23 fő, ebből 14 fő kisgyermeknevelő, egy bölcsődevezető, 5 fő dajka, 2 fő szakácsnő és egy mosónő gondoskodik a gyermekek mindennapos ellátásáról.

A gyermekek ellátásához rendelkezünk saját mosodával és konyhával. A konyha megfelel a HACCP követelményeinek és napi 4-szeri étkezést biztosít. Az étkeztetés szempontjából mindig figyelembe veszi intézményünk az eltérő igényeket, legyen szó különféle étel allergiáról vagy érzékenységről.

Saját só-szobával rendelkezünk, ahol gyermekek kisgyermeknevelőik segítségével alkotójátékokat valósítanak meg heti fél óra keretében, téli hónapokban, valamint kedvezőtlen időjárás esetén. Kifejezetten jótékony hatással van légzőrendszerükre, hatásos asztma, hörghurut, légcsőhurut, krupp, nátha stb. tüneteinek enyhítésében.

Csoportszobáink berendezése gyermekközpontú, hangulatos, otthonos, esztétikus. Sok-sok színes játékkal, hangszerekkel, mesekönyvekkel, mozgásfejlesztő eszközökkel várják fiatal, szakképzett, jókedvű, mosolygós kisgyermeknevelőink a gyermekeket.

Dolgozóink közös programokkal, játékkal, műsorokkal teszik színesebbé az ünnepeket s lehetőségük van a szülőknek egy-egy nyíltnap keretében betekinteni a csoportok életébe, közösen végezni kreatív tevékenységet gyermekeikkel.


Bölcsődénk célja:

A családban nevelkedő kisgyermekek számára, derűs légkörben, családokkal együttműködve, a nemzeti / etnikai hovatartozás tiszteletben tartásával, az egyéni sajátosságokra, szükségletekre tekintettel, odaforduló szeretettel, elfogadással, tapasztalatszerzési lehetőségek felajánlásával, viselkedési minták nyújtásával biztosítjuk a változatos tevékenységet s segítjük, támogatjuk a harmonikus fejlődést.


Bölcsődénk sajátosságai:

Kerületünk a főváros legösszetettebb, multikulturális kerülete. A bölcsődénkbe járó gyermekek 73%-a különböző etnikumú / nemzetiségű gyermek.

A multikulturális nevelésnek meg vannak a maga kihívásai, üzenetei a tágabb közösség, a társadalom egésze számára is. Az intézményes nevelés egyedül, önmagában kevés a kisebbségi csoportok elfogadtatásához. A multikulturális nevelés arra törekszik, hogy a különféle kultúrákkal és kulturális csoportokkal való együttműködést megalapozó verbális és nonverbális készségeket fejlesszen ki, a más csoportokkal való kommunikációt lehetővé tevő képességekkel együtt. A multikulturális nevelés során tanítani kell a kulturális különbségek és a társadalomban levő emberi viszonyok jellegzetességeit, és alkalmat kell teremteni az előítéletek csökkentésére, az esélyegyenlőség pedagógiájának kialakulására. A bölcsődébe járó gyermekek a nyelvet szituációkban, élményekben tanulják meg. A vallási különbségekből adódó étrendet, hagyományőrzést is tiszteletben tartjuk.

A bölcsődénkben zenei délelőttök vannak, hogy a gyermeket mondókákkal, énekes játékokkal megismertesse, a dalolással kedvet keltsen és mintát adjon az önkéntes utánzásra, a spontán dúdolgatásra, énekelgetésre. Az énekhez tartozó ismétlődő játékmozdulatokkal összerendezett mozgásra késztesse a gyermeket, fejlessze ritmusérzékét, és énekelgetéssel olyan légkört teremtsen, amelyben a gyermek jól érzi magát.

Nagy hangsúlyt fektetünk az irodalmi nevelésre. Bölcsődénkben minőségi könyvkészlet van, továbbá csoportonként egy – egy fakeretes papírszínház és mesék találhatók. Ez egy másfajta vizuális élményt jelenít meg a hagyományos meséléshez képest. A mesélő akár mozgással kísért előadásmódban meséli a látottakat. A szülőket segítve irodalmi ajánlót készítünk hónapról – hónapra az adott évszaknak aktuális ajánlóval, ami verseket, mondókákat, meséket és egy vizuális elemet tartalmaz.


További szolgáltatásaink:

Tavasszal és ősszel Bölcsődénkben működik a Palánta játszóház, ahol szombat délutánonként lehetőség nyílik 15 óra- 18 óra között a hagyományok ápolására, népszokások, és más nemzetek kultúrájának megismerésére.

A Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék főállásban foglalkoztat pszichológus és gyógypedagógus kollégákat továbbá igénybe lehet venni beszédfejlesztést és integrált szülő-csecsemő/ kisgyermek konzulens szolgáltatását is.

Időszakos gyermekfelügyelet szolgáltatást nyújt bölcsődénk azoknak a családoknak, akik nem veszik igénybe a napközbeni ellátást, de alkalmanként nem tudják megoldani a gyermekük felügyeletét.


Napirend

A jól megszervezett folyamatos és rugalmas napirend a nevelés-gondozás feltételeit teremti meg és nagyfokú biztonságérzetet, kiszámíthatóságot nyújt a kisgyermekek számára. A napirenden belül az események követését úgy állítjuk össze, hogy az a gyermekek életkorának, fejlettségi szintjüknek megfeleljen, valamint az adott évszaknak is helytálljon.


6:00 Bevétel, szabad játék 6:00 Bevétel, szabad játék
8:00 Reggeli 8:00 Reggeli
8:30 Szabad játék a szobában, jó idő esetében készülődés az udvarra, kimenetel 8:30 Szabad játék a szobában
9:35 Tízórai az udvaron 9:35 Tízórai, készülődés az udvarra
10:30 Nagy meleg esetén folyadék kínálása 10:00 Szabad játék az udvaron, rossz idő esetén a szobában
10:55 Udvarról való bejövetel, fürdőszoba használata, ebédig szabad játék a szobában 10:45 Bejövetel az udvarról, fürdőszoba használat, ebédig szabad játék a szobában
11:30 Ebéd 11:20 Ebéd
12:00 Csendes pihenő 12:00 Csendes pihenő
14:45 Ébredési sorrendben fürdőszoba használata 14:45 Ébredési sorrendben fürdőszoba használata
15:00 Uzsonna 15:00 Uzsonna
15:30 Szabad játék az udvaron, folyamatos hazamenetel 15:20 Szabad játék a szobában, folyamatos hazamenetel
18:00 Bölcsőde zárása 18:00 Bölcsőde zárása

Közösségünk családias légkörével, valamint jobbnál-jobb tematikai kézműves foglalkozásaival és játszószobával várja a betérő családokat.


Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!