Cím: 1089 Budapest, Vajda Péter utca 37-39. Nyitva tartás: munkanapokon 6:00-18:00
Telefon: 06-1-333-0381, 06-20-233-6474 E-mail: katica@bolcsode-bp08.hu
bölcsődevezető: Botka Zoltánné bölcsődevezető-helyettes: Gál Henriett
Férőhelyek száma: 72 fő Élelmezésvezető: Gangl Kinga


A bölcsőde képes bemutatkozója elérhető ide kattintva.



Megközelítés:

x
  •   99-es busz Bláthy Ottó utcai megálló
x
  •   1-es villamos Vajda Péter utcai megálló
x
  •   parkolás a közeli utcákban, az aktuális pakolási rend szerint


Bölcsődénk bemutatása:

Bölcsődénk 1980-ban épült, Józsefváros, Tisztviselőtelepén található, kertvárosi, csendes, nyugodt környezetben. Intézményünk 72 férőhelyen, 3 gondozási egységben, egységenként 2 csoportszobával és a hozzá közvetlenül kapcsolódó kiszolgáló helyiségekkel, fürdőszobával, gyermeköltözővel, teakonyhával rendelkezik. Az intézmény közel van 2 óvodához és 2 általános iskolához is, ami azt a lehetőséget hordozza magában, hogy a bölcsődébe bekerült gyermek később az óvodába, majd az iskolába is szinte azonos helyre járjon.

Igazi kis zöld sziget a város közepén, ahol mindig lehet madárcsicsergést hallani. Minden csoportnak külön kertrésze van, melyek biztonságosak, sok-sok fejlesztőjátékkal, és még annál is több felfedezési lehetőségekkel várja a gyermekeket. A gyermekekkel közösen gondozzuk a virágokat és a fűszerkertet, melyet tavasszal együtt ültetünk. A kertbe hozzánk látogató cinkékről, sárga rigókról sem feledkezünk meg és mindig készítünk a madáretetőbe nekik tetsző finomságokat.

Személyi feltételek: 23 fő (1 fő bölcsődevezető, 13 fő kisgyermeknevelő, 6 fő bölcsődei dajka, 1 fő élelmezésvezető, 2 fő szakács).

A modern táplálkozás-tudományi elvek szem előtt tartásával, szigorúan ellenőrzött minőségi követelményeknek (HACCP élelmiszerbiztonsági előírások szabályzatának betartásával) megfelelően történik. Az étrendünk változatos, mindig idényszerű, ízében összehangolt, valamint mindig szem előtt tartjuk, hogy az önálló étkezésre való nevelés szempontjából is megfelelő legyen.

2020. márciusában elkészült a tornaszobánk is, mely a gyermekek mozgásfejlesztésére ad további lehetőségeket.

Csoportszobáink alapterülete 58-60 m2-es, színes, tágas, inspiráló környezet, ahol csoportonként 12 gyermek ellátására van lehetőség. A szobák berendezése gyermekközpontú, hangulatos, esztétikus és biztonságos. Játékkészletünk tudatosan tervezett, motiváló és fantáziát keltő, melyben minden gyermek megtalálja a fejlettségének és érdeklődésének legjobban megfelelőt.


Programok:

Farsangolás, Tavaszi zsongás zenés műsor, húsvéti és karácsonyi játszóház, gyermeknap kerti mulatsággal egybekötve, tök jó nap zenei délelőtt, Mikulás, karácsonyi ünnepség.


Bölcsődénk célja:

„Minden gyermekben él a cselekvési vágy és a világ megismerésének igénye, éppen ezért biztosítani kell számukra a spontán, szabad tevékenység lehetőségeit. A gyermek fejlődése egy belső erők által hajtott természetes folyamat. Ezt a belső menetrendet nem lehet senkinek kívülről átvenni, mert akkor a gyermek identitása elmélyül, érdeklődése nem tud kellően kibontakozni, szárnyalni.”     (Maria Montessori)


A Katica bölcsődében ezt a célt tűztük ki magunk elé, hogy ehhez a szárnyaláshoz segítséget nyújtsunk.


Bölcsődénk sajátosságai:

Nevelési programjaink változatosak, melyek mindig a játéktevékenységekhez kapcsolódnak. Játékba ágyazottan vannak spontán és szabadon választható kezdeményezések, alkotómunkára, zenei nevelésre, környezeti nevelésre, mozgásfejlesztésre.


Aromaterápia

Késő ősztől kora tavaszig aromaterápiát alkalmazunk. Az aromatikus hatóanyagokat tartalmazó gyógynövények és az ezekből készült illóolajok alkalmazása bölcsődénkben a betegségek megelőzését szolgálja.


Zenehallgatás

Altatásnál a nyugodt légkör biztosítása mellett, ellazulást segítő relaxációs, illetve tudatosan megválasztott komolyzenei gyűjteményünkből választunk, melyet az elalváson kívül az alkotó munka alatt is hallgathatunk.


További szolgáltatásaink:

A Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék főállásban foglalkoztat pszichológus és gyógypedagógus kollégákat továbbá igénybe lehet venni integrált szülő-csecsemő/ kisgyermek konzulens szolgáltatását is. Időszakos gyermekfelügyelet szolgáltatást nyújt bölcsődénk azoknak a családoknak, akik nem veszik igénybe a napközbeni ellátást, de alkalmanként nem tudják megoldani a gyermekük felügyeletét.


Napirend

A jól megszervezett folyamatos és rugalmas napirend a nevelés-gondozás feltételeit teremti meg és nagyfokú biztonságérzetet, kiszámíthatóságot nyújt a kisgyermekek számára. A napirenden belül az események követését úgy állítjuk össze, hogy az a gyermekek életkorának, fejlettségi szintjüknek megfeleljen, valamint az adott évszaknak is helytálljon.


6:00 Bevétel, szabad játék 6:00 Bevétel, szabad játék
8:00 Reggeli 8:00 Reggeli
8:30 Szabad játék a szobában, jó idő esetében készülődés az udvarra, kimenetel 8:30 Szabad játék a szobában
9:35 Tízórai az udvaron 9:35 Tízórai, készülődés az udvarra
10:30 Nagy meleg esetén folyadék kínálása 10:00 Szabad játék az udvaron, rossz idő esetén a szobában
10:55 Udvarról való bejövetel, fürdőszoba használata, ebédig szabad játék a szobában 10:45 Bejövetel az udvarról, fürdőszoba használat, ebédig szabad játék a szobában
11:30 Ebéd 11:20 Ebéd
12:00 Csendes pihenő 12:00 Csendes pihenő
14:45 Ébredési sorrendben fürdőszoba használata 14:45 Ébredési sorrendben fürdőszoba használata
15:00 Uzsonna 15:00 Uzsonna
15:30 Szabad játék az udvaron, folyamatos hazamenetel 15:20 Szabad játék a szobában, folyamatos hazamenetel
18:00 Bölcsőde zárása 18:00 Bölcsőde zárása

Nap, mint nap mosolygós arcú, mindig vigasztalásra, ölelésre tárt karú óvó-vigyázó tekintetű kisgyermeknevelők és dajkák szorgoskodnak a gyermekek körül.
Ebben a házban mindennap olyan izgalmas és mókás dolgokban lehet részük a gyermekeknek, mint az éneklés, hangszerekkel ismerkedés, mondókázás és alkotótevékenység, ahol gyurmáznak, ragasztanak, papírt tépnek, vágnak, színeznek, festenek és ezekből még kiállítást is rendeznek.
Amikor a „katicás” gyermekek másznának, fickándoznának és cigánykereket hánynának, akkor a varázsdobozból előkerülnek a mozgásfejlesztő játékok. Olyan csuda dolgok, mint a billenő rácshinta, a karika, az érzékelő ösvény, a folyami kövek, bóják és a babzsákok felsorolni sem lehet a sok jóságot.