Cím: 1085 Budapest, Horánszky u. 21. Nyitva tartás: munkanapokon 6:00-18:00
Telefon: 06-1-338-4816, 06-20-233-5354 E-mail: jatekvar@bolcsode-bp08.hu
bölcsődevezető: Sebenné Horváth Mária bölcsődevezető-helyettes: Czövek Csenge
Férőhelyek száma: 74 fő Élelmezésvezető: Herczeg Ildikó


A bölcsőde képes bemutatkozója elérhető ide kattintva.



Megközelítés:

x
  •   9-es busz Szentkirályi utcai megálló
x
  •   4-6-os villamos Harminckettesek tere megálló
x
  •   83-as trolibusz Harminckettesek tere megálló
x
  •   parkolás a közeli utcákban, az aktuális pakolási rend szerint


Bölcsődénk bemutatása:

A bölcsőde 1973 novemberében épült Józsefvárosban, a Palota-negyed csendes részében, a város zajától védett helyen. A szépen és igényesen felújított bölcsődénkben, három szinten történik a gyermekek ellátása. Minden szinten kettő csoportszoba található, egymás melletti elosztásban, melyek szükség esetén összenyithatóak, ami tágas teret biztosít.

Bölcsődénk udvara hatalmas, fákkal övezett, zárt kert a belvárosi szűk utcák között. A játszóudvar fele gumiburkolattal borított. Az udvaron több telepített játék található. Az eszközökön kívül egy meleg vizes pancsoló és egy párakapu került telepítésre, mely a nyári nagy melegben a gyermekek komfortérzetét teszi kellemesebbé, ezáltal a meleg napokon is aktív mozgásban és élményben részesülhetnek.

A földszinti és második emeleti csoportszobákban 5-5, az első emeleti csoportszobában 4 kisgyermeknevelő neveli-gondozza a gyermekeket. Minden emeleten 2 fő dajka segíti a munkájukat. A háttérből pedig egy dietetikus élelmezésvezető, két szakács, egy mosónő, további 1 fő dajka, egy bölcsődevezető, egy kisgyermeknevelő- bölcsődevezető helyettes és egy gondnok járul hozzá a gyermekek mindennapos, szakszerű és magas színvonalú ellátásához.


A bölcsődei nevelés- gondozás elengedhetetlen része a szakmai szempontok alapján jól megtervezett és kivitelezett étkezés, a bölcsődés korú gyermekek tápanyag igényének és napirendjének megfelelően. A bölcsőde adottságai miatt minden gondozási egységnél található egy tejkonyha, melyből a főzőkonyhán elkészített ételek tálalásra kerülnek a csoportszobában. Nagy figyelmet fordítunk a gyermekek tápanyag igényének biztosítására, illetve a szakorvosi javaslattal rendelkező gyermekek diétás ételeinek elkészítésére.
Bölcsődénk 2018-ban só szobával egészült ki. Az ősztől tavaszig tartó időszakban napi rendszerséggel tudnak a gyermekek itt tevékenykedni. A só szobában található eszközök a természetességre alapozva kerültek elhelyezésre. A gyermekek itt csendes, nyugodt környezetben ismerkednek a különböző anyagokkal, szín, tapintás és forma alapján.
2019-ben tornaszobával is gazdagodott bölcsődénk. A gyermekek részére korosztálytól függetlenül gazdag eszköz felszereltség biztosítja a különböző mozgásformák gyakorlását. Minden csoport a saját kisgyermeknevelőjével közösen látogatja heti rendszerességgel a tornaszobát.
Bölcsődénkben 3 gondozási egységgel, összesen 6 csoporszobában fogadjuk a hozzánk járó gyermekeket. A játékkészlet széles tárháza áll rendelkezésükre. Pl.: szerepjátékok eszközei, konstruáló játékok, vizuális tevékenységek alapeszközei, finommotorikai készség fejlesztő eszközök, nagymozgást fejlesztő eszközök, főzőkonyha, hangszerek, mesesarok, egyensúly érzéket fejlesztő eszközök, puha, színes, hangot adó figyelemfelkeltő játékok, puha labdák.
A nevelési év folyamán több lehetőséget és alkalmat is biztosítunk arra, hogy a bölcsődébe járó gyermekek és családtagjaik közös eseményeken, kreatív délutánokon legyenek együtt a bölcsődében. Pl.: adventi készülődés, húsvéti készülődés, gyermeknap, elköszönő délután.


Bölcsődénk célja:

A bölcsődénkben a nevelés- gondozás célja, hogy a hozzánk járó gyermekek testi- lelki harmóniáját, kiegyensúlyozott fejlődését biztosítsuk. Viselkedési mintát és segítséget nyújtunk a személyiségük optimális fejlődéséhez. Célunk, hogy a bölcsődei életük minél színesebb, ingerekben gazdagabb és családias hangulatú legyen egy szeretetteljes légkörben.


Kintaltatás:

Bölcsődénk fennállása óta a nyolcadik kerület egyetlen olyan intézménye, ahol az évszaktól függetlenül a délutáni altatás fedett teraszon, szabad levegőn történik -5Co-ig. Nagyon szélsőséges időjárás, vagy ennél alacsonyabb hőmérséklet esetén az altatás a csoportszobákban történik. A szabad levegőn történő alvás nagyban hozzájárul a gyermekek immunrendszerének az erősödéséhez. Minden kisgyermek számára biztosított a meleg, téli overall, puha kis takaró és ezeknek a tisztán tartását is a bölcsődében végezzük.


Bölcsődénk sajátosságai:

A bölcsődében nagy hangsúlyt fektetünk a szabad játék lehetőségén túl a különböző nevelési tevékenységekkel való ismerkedésre (környezeti nevelés, vizuális nevelés, testnevelés, irodalmi- és anyanyelvi nevelés, zenei nevelés).


További szolgáltatásaink:

A Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék főállásban foglalkoztat pszichológus és gyógypedagógus kollégákat továbbá igénybe lehet venni integrált szülő-csecsemő/ kisgyermek konzulens szolgáltatását is.
Időszakos gyermekfelügyelet szolgáltatást nyújt bölcsődénk azoknak a családoknak, akik nem veszik igénybe a napközbeni ellátást, de alkalmanként nem tudják megoldani a gyermekük felügyeletét.


Napirend

A jól megszervezett folyamatos és rugalmas napirend a nevelés-gondozás feltételeit teremti meg és nagyfokú biztonságérzetet, kiszámíthatóságot nyújt a kisgyermekek számára. A napirenden belül az események követését úgy állítjuk össze, hogy az a gyermekek életkorának, fejlettségi szintjüknek megfeleljen, valamint az adott évszaknak is helytálljon.


Nyári napirend Téli napirend
6:00 Bevétel, szabad játék 6:00 Bevétel, szabad játék
8:00-8:30 Reggeli 8:00-8:30 Reggeli
8:30 Szabad játék a szobában, jó idő esetében készülődés az udvarra, kimenetel 8:30 Szabad játék a szobában
9:35 Tízórai az udvaron 9:35 Tízórai, készülődés az udvarra
10:30 Nagy meleg esetén folyadék kínálása 10:00 Szabad játék az udvaron, rossz idő esetén a szobában
10:55 Udvarról való bejövetel, fürdőszoba használata, ebédig szabad játék a szobában 10:45 Bejövetel az udvarról, fürdőszoba használat, ebédig szabad játék a szobában
11:30 Ebéd 11:20 Ebéd
12:00 Csendes pihenő 12:00 Csendes pihenő
14:30 Ébredési sorrendben fürdőszoba használata 14:30 Ébredési sorrendben overállból történő vetkőzésben segítés, fürdőszoba használata
15:00 Uzsonna 15:00 Uzsonna
15:30 Szabad játék az udvaron, folyamatos hazamenetel 15:20 Szabad játék a szobában, folyamatos hazamenetel
18:00 Bölcsőde zárása 18:00 Bölcsőde zárása


Szeretettel várunk minden érdeklődőt!