Cím: 1084 Bp. Tolnai Lajos u.19. Nyitva tartás: munkanapokon 6:00-18:00
Telefon: 06-1-210-9372, 06-20-233-7240 E-mail: tucsok-lak@bolcsode-bp08.hu
bölcsődevezető: Csősz Katalin bölcsődevezető-helyettes: Szilva Emese
Férőhelyek száma: 74 fő élelmezésvezető: Szecsődi Csillag


A bölcsőde képes bemutatkozója elérhető ide kattintva.Megközelítés:

x
  •   99-es busz II. János Pál pápa téri megálló
x
  •    4-6-os villamos Rákóczi téri megálló
  •    28 és 37 villamos II. János Pál pápa téri megálló
x
  •   o 4-es metró Rákóczi téri megálló
x
  •   parkolás a közeli utcákban, az aktuális pakolási rend szerint

Bölcsődénk bemutatása:

A Tücsök-lak Bölcsőde a kerület legfiatalabb intézménye, 2012-ben nyitotta meg kapuit az ellátást igénylő családok előtt. Kétszintes épület, mely nagyon jó fényviszonyokkal rendelkezik. 3 gondozási egységben 6 csoportszobában folyik a gyermekek szakszerű nevelése, gondozása.

A teraszra közvetlen kijárat van a csoportszobából, ami megkönnyíti az udvarhasználatot. A bölcsődei nevelés fontos helyszíne a játszókert. Nyári melegben vízpermetező használatával hűsölhetnek a gyermekek. Hatalmas területen triciklizni, motorozni, labdázni is lehet, amihez a szomszéd ház tűzfalára festett kellemes színekkel tarkított kolibri madaras origami falfestmény biztosít jó hangulatot.

Összesen 14 fő szakképzett kisgyermeknevelő, valamint 6 fő bölcsődei dajka látja el a napi feladatokat.


Napi 4-szeri étkezés biztosítunk a kisgyermekek számára, ami saját főzőkonyhánkban készül el. Az élelmezési szabályoknak megfelelően a gyermekek étlapjait a dietetikus, élelmezésvezető és a bölcsődevezetők együttesen állítják össze. Az ételek változatosak és kizárólag a legjobb alapanyagokból készülnek.

A bölcsőde épületében kialakításra került egy só-szoba, parajdi kősóból. A gyermekek prevenciós céllal koraősztől-tavaszig hetente több alkalommal vehetik igénybe. A só szoba használata alatt kiscsoportokban zenélnek, mesélnek, báboznak a kisgyermeknevelők a gyermekeknek.

Minden gyermekszobánkban 12-14 gyermeket tudunk fogadni. A szobák berendezése hangulatos, esztétikus, gyermekközpontú, megfelelnek a mai kor elvárásainak.

Minden gyermekcsoportunkban elérhető a bölcsődés korú gyermekek számára bőséges mennyiségű és kiváló minőségű játékeszköz.

Ezen felül a kisgyermeknevelők saját készítésű egyéb, spontán érést és fejlődést segítő ötletes, érdekes, saját készítésű játékokat is elérhetővé tesznek a gyermekek számára.

Dolgozóink közös programokkal, játékkal, műsorokkal teszik színesebbé az ünnepeket, és lehetőségük van a szülőknek egy-egy nyíltnap keretében betekinteni a csoportok életébe, közösen végezni kreatív tevékenységet gyermekeikkel.


Bölcsődénk célja:

Biztonságérzetet nyújtó, tevékenységre motiváló környezet kialakítása, melyben a gyermek saját képességei szerint fejlődhet, lehetősége van megtapasztalni az önfeledt, aktív játék örömét, mely képessé teszi a későbbi élete során a kreatív továbbfejlődésre.


Sajátos nevelésű igényű gyermekek ellátása:

2015. szeptember 01-től a Tücsök-lak Bölcsőde fogadja a sajátos nevelési igényű gyermekeket. A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat VIII. kerületi tagintézmény munkatársaival együttműködve és fejlesztő munkájukat segítve végezzük a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelését, gondozását. A gyermekek napközbeni ellátás keretében és az erre a célra külön kiépített tornaszobában kapják meg az egyéni fejlesztést.


Bölcsődénk sajátosságai:

Nagy hangsúlyt fektetünk a zenei nevelésre, mely az érzelmi biztonság kialakulásában, anyanyelvi nevelésben fontos szerepet játszik. A zenei nevelésünk már a bölcsődébe kerüléskor kezdődik, ennek alapja az énekszó. Az ének minden tevékenységünkhöz tud kapcsolódni, például ha tornázunk, vagy szerepjátékot játszunk, akkor ennek megfelelően választjuk ki a hozzáillő éneket.

Az egészség megőrzésére nagy hangsúlyt fektetünk, mindennapjainkban megerősítjük a gyermekek egészséges életmódjával kapcsolatos szokásait.


További szolgáltatásaink:

A Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék főállásban foglalkoztat pszichológus és gyógypedagógus kollégákat továbbá igénybe lehet venni integrált szülő-csecsemő/ kisgyermek konzulens szolgáltatását is.
Időszakos gyermekfelügyelet szolgáltatást nyújt bölcsődénk azoknak a családoknak, akik nem veszik igénybe a napközbeni ellátást, de alkalmanként nem tudják megoldani a gyermekük felügyeletét.


Napirend

A jól megszervezett folyamatos és rugalmas napirend a nevelés-gondozás feltételeit teremti meg és nagyfokú biztonságérzetet, kiszámíthatóságot nyújt a kisgyermekek számára. A napirenden belül az események követését úgy állítjuk össze, hogy az a gyermekek életkorának, fejlettségi szintjüknek megfeleljen, valamint az adott évszaknak is helytálljon.


6:00 Bevétel, szabad játék 6:00 Bevétel, szabad játék
8:00 Reggeli 8:00 Reggeli
8:30 Szabad játék a szobában, jó idő esetében készülődés az udvarra, kimenetel 8:30 Szabad játék a szobában
9:35 Tízórai az udvaron 9:35 Tízórai, készülődés az udvarra
10:30 Nagy meleg esetén folyadék kínálása 10:00 Szabad játék az udvaron, rossz idő esetén a szobában
10:55 Udvarról való bejövetel, fürdőszoba használata, ebédig szabad játék a szobában 10:45 Bejövetel az udvarról, fürdőszoba használat, ebédig szabad játék a szobában
11:30 Ebéd 11:20 Ebéd
12:00 Csendes pihenő 12:00 Csendes pihenő
14:45 Ébredési sorrendben fürdőszoba használata 14:45 Ébredési sorrendben fürdőszoba használata
15:00 Uzsonna 15:00 Uzsonna
15:30 Szabad játék az udvaron, folyamatos hazamenetel 15:20 Szabad játék a szobában, folyamatos hazamenetel
18:00 Bölcsőde zárása 18:00 Bölcsőde zárása

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk bölcsődénkben!