Cím: 1083 Budapest, Baross utca 103./A Nyitva tartás: munkanapokon 6:00-18:00
Telefon: 06-1-333-7752, 06-20-233-7740 E-mail: mini-mano@bolcsode-bp08.hu
bölcsődevezető: Vajda Krisztiánné bölcsődevezető-helyettes: Hajdúk Anikó
Férőhelyek száma: 75 fő Élelmezésvezető: Salamonné Holdampf Éva


A bölcsőde képes bemutatkozója elérhető ide kattintva.Megközelítés:

x
  •   9-es busz Muzsikus cigányok parkja megálló
x
  •   83-as trolibusz Muzsikus cigányok parkja megálló
x
  •   parkolás a közeli utcákban, az aktuális pakolási rend szerint


Bölcsődénk bemutatása:

A Mini-Manó Bölcsőde a nyolcadik kerület szívében található, könnyen megközelíthető helyen, fákkal tarkított parkok közepén.

Felújított udvarunkon a telepített játékeszközök mellett mobil játékeszközöket: biciklit, triciklit, kismotort, libikókát is használhatnak a hozzánk járó gyermekek. A mindennapi levegőzést a gyermekek bölcsődei életében elengedhetetlennek tartja minden kisgyermeknevelőnk.

Saját konyhával rendelkezünk. Napi négyszeri étkezést biztosítunk, élelmezésvezető által kidolgozott étlap alapján. Minden étkezés alkalmával friss alapanyagból készített ételek kerülnek a gyermekek tányérjába.

A gyermekek gondozását/ nevelését 14 kisgyermeknevelő látja el. A kisgyermeknevelő kollégáink többsége diplomával és diplomára épülő szakképzettséggel rendelkezik, folyamatosan képezik magukat. Pedagógiai munkájukba beépítik a megszerzett tudást, mint például a mesélés, bábozás, a papírszínház és kreatív tevékenységek is. A csoportban végzett munkájukat 4 fő dajka segíti.

Az intézményben kialakításra került egy tornaszoba, amely bordásfalakkal, függőággyal, csepphintával is felszerelt.

Az őszi – téli hónapokban sószobát is használhatnak a gyermekek, természetesen kizárólag szülői beleegyezéssel és kisgyermeknevelői felügyelet mellett. A sószobában sóhomokozó is található.

A bölcsődében hat csoport működik. Ebből négy csoport 12 fő gyermeket, egy csoport 13 fő két éven felüli gyermeket és egy csoport 14 fő két éven felüli gyermeket fogad.

A csoportokban a gyermekek közel azonos életkorúak. A játékkészlet megfelelő az életkori sajátosságaiknak, alkalmazkodik a fejlődési igényeikhez. A játékeszközök minősége és mennyisége megfelel a szakmai elvárásnak, ami a gyermekek optimális testi, lelki és értelmi fejlődését biztosítja.

A családokkal való jó kapcsolat és a folyamatos együttműködés igen fontos feladata a bölcsődei hitvallásunknak. Ezért minden nevelési évben több olyan programot hirdetünk, melyekre a családokat várjuk.

  •    - Bölcsődébe indulok – délelőtti játékos ismerkedés a bölcsődei élettel,
  •    - Márton napi libaságok – lámpás felvonulás a bölcső körül, majd közös estebéd,
  •    - Adventi kreatív készülődés,
  •    - Húsvéti készülődés,
  •    - Anyák napi megemlékezés- Ringató módszerrel,
  •    - Óvodába indulok – táncházzal egybekötött évzáró ünnepség,
  •    - Apák napja.


A gyermekek bölcsődében töltött mindennapjait különböző programokkal színesítjük: szüreti mulatság, dióverés, Mikulás váró ünnepség, karácsonyra hangolódás, farsangi mulatság, tojáskeresés, virágültetés, Teddy kórház (fehérköpeny érzékenyítő előadás), rendőr bemutató, gyermeknap és a megfelelő korosztállyal a füvészkertbe is ellátogatunk.


Bölcsődénk célja:

Odaadó gondoskodó szeretetet adva, a gyermekek sajátosságaira személyesen odafigyelve, a művészetekre építve, neveljük és gondozzuk a ránk bízott gyermekeket, akik nyitottak az élmény és tapasztalás útján megszerezhető tudásra. Megismerik és elfogadják a körülöttük lévő világot, hogy a későbbi gyermekéveiket egészséges magabiztosságuk vezesse.


Bölcsődénk sajátosságai:

A bölcsődénkben kiemelt szerepet kap az anyanyelvi – irodalmi és zenei nevelés is. A kisgyermeknevelők mindennapi munkájának célja, hogy a gyermekek az érzelmeiket megéljék, az esztétikai érzékük fejlődjön és nyitottabbá váljanak az éneklés, a ritmusjátékok és az együttesség örömének megélése felé.

A fő vonal a magyar néphagyomány dalai és mondókái mellett a kortárs darabok is, melyeket gitárral, ukulelével és egyéb hangszerrel kísér a zenepedagógus, havi rendszerességgel.

Bölcsődénkben az irodalmi nevelést kiegészíti az „irodalmi füzet” folyamatos készítése. Ez a fajta közös kreatív gondolkodás és munka, erősíti a kisgyermeknevelők és a családok közötti együttműködő kapcsolatot.


További szolgáltatásaink:

A Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék főállásban foglalkoztat pszichológus és gyógypedagógus kollégákat továbbá igénybe lehet venni integrált szülő-csecsemő/ kisgyermek konzulens szolgáltatását is.

Időszakos gyermekfelügyelet szolgáltatást nyújt bölcsődénk azoknak a családoknak, akik nem veszik igénybe a napközbeni ellátást, de alkalmanként nem tudják megoldani a gyermekük felügyeletét.


Napirend

A jól megszervezett folyamatos és rugalmas napirend a nevelés-gondozás feltételeit teremti meg és nagyfokú biztonságérzetet, kiszámíthatóságot nyújt a kisgyermekek számára. A napirenden belül az események követését úgy állítjuk össze, hogy az a gyermekek életkorának, fejlettségi szintjüknek megfeleljen, valamint az adott évszaknak is helytálljon.


6:00 Bevétel, szabad játék 6:00 Bevétel, szabad játék
8:00 Reggeli 8:00 Reggeli
8:30 Szabad játék a szobában, jó idő esetében készülődés az udvarra, kimenetel 8:30 Szabad játék a szobában
9:35 Tízórai az udvaron 9:35 Tízórai, készülődés az udvarra
9:45 Szabad játéktevékenység az udvaron 10:00 Szabad játék az udvaron, rossz idő esetén a szobában
A gyermekek folyadékpótlása napközben folyamatos
10:55 Udvarról való bejövetel, fürdőszoba használata, ebédig szabad játék a szobában 10:45 Bejövetel az udvarról, fürdőszoba használat, ebédig szabad játék a szobában
11:30 Ebéd 11:20 Ebéd
12:00 Csendes pihenő 12:00 Csendes pihenő
14:45 Ébredési sorrendben fürdőszoba használata 14:45 Ébredési sorrendben fürdőszoba használata
15:00 Uzsonna 15:00 Uzsonna
15:30 Szabad játék az udvaron, folyamatos hazamenetel 15:20 Szabad játék a szobában, folyamatos hazamenetel
18:00 Bölcsőde zárása 18:00 Bölcsőde zárása

Szívvel, lélekkel várjuk azon családok jelentkezését, akik

gyermekeiket szerető közösségünkre bíznák!