2020. január 14. napja disszeminációErasmus+ KA2 Stratégiai Partnerségek - "FINE! - Food and Nutrition In ECEC" projektről a szülők és az önkormányzati dolgozók számára (2018-1-HU01-KA201-047760)A Fine! projekt keretében minden résztvevő számára előírás a disszeminációs alkalmak tartása, annak érdekében, hogy a program eredményeit és azzal kapcsolatos tapasztalatokat terjesszék. 2020 január 14-én a program előírásai alapján Magyarországon megtartottuk a FINE! projekt helyi, nyilvános disszeminációját az önkormányzat és a szülők bevonásával.


      


Az előadáson résztvevőknek bemutattuk a FINE! projekt célját, a projektben résztvevő partnereket, a projekt eredményét, illetve az EU ezzel kapcsolatos célkitűzéseit is.

FINE! projekt partnerek:

 • - Magyarország: JEB-Budapest, Galileo Kft.
 • - Olaszország: ARCA szociális szövetkezet -Firenze
 • - Portugália: Szociális centrum-Rio Tinto
 • - Bulgária: Kindergarden 37 – Szófia
 • - Horvátország: Kindergarden Srceko - Vratisinec

A projekt egy tapasztalatcsere:

ahol a bölcsődei szakemberek találkozhatnak egymással, hogy növeljék a tudásukat a gyermekélelmezés témával kapcsolatban, tapasztalatot cseréljenek, megoldásokat találjanak, és megvitassák a problémákat.


Konkrét cél:

résztvevők tudatosságának, ismereteinek, készségeinek növelése a koragyermekkori táplálkozás és egészséges életmód kialakításával kapcsolatos kérdésekben ahol a résztvevők összehasonlíthatják:

 • - a gyermekétkeztetést,
 • - a diétákat,
 • - a nemzeti és helyi élelmiszer és táplálkozási irányelveket,
 • - elhízás megelőzését,
 • - élelmiszer támogatottságát a hátrányos helyzetű gyermekeknél,
 • - élelmiszer pazarlás prevencióját.

A projekt eredménye:

egy nemzeti specialitásokat tartalmazó 0-3 éves korosztályt célzó receptkönyv


EU célkitűzés:

az EU „Egészségügy 2020” keretprogram, az Európai Élelmiszer- és Táplálkozási Akcióterv 2015 - WHO,

a gyermekkori elhízás cselekvési terv 2014 céljainak eléréséhez.


A disszemináción a pályázati cél és a megvalósítás állomásai is bemutatásra kerültek fotókon keresztül


Első képzési helyszín:
2019-ben az első képzési helyszín Budapest volt. A partnerekkel való ismerkedést követően az egészséges táplálkozás és a VIII. kerületi bölcsődék élelmezési rendszerének bemutatása került terítékre. Kiemelt témák voltak a közétkeztetés szabályozása Magyarországon, a diétás és a bölcsődei étkeztetés. A képzés ideje alatt több konyha is bemutatásra került, a résztvevők főző workshopon vehettek részt, illetve egy szerepjáték segítségével megtapasztalhatták, hogy milyen érzés is lehet a darabos ételekhez való szoktatás.


Második képzési helyszín:
A Firenzei út során a résztvevők megismerkedhettek a mediterrán étrend irányelveivel, az olasz bölcsődék gyermek-élelmezésével. Az előadásokon, konyhalátogatásokon kívül a gyermekek étkezésének megfigyelésére is volt lehetőség. Az oda járó gyerekek által kedvelt „Mit eszünk ma?” szerepjáték a budapesti Játékvár Bölcsődében is bevezetésre került.


Harmadik képzési helyszín:
Portoban a gyermekek étkezése mellett szóba került a táplálkozás, mint társadalmi probléma is. A programok között több tanulmányút is szerepelt, többek között a résztvevők kilátogattak az élelmiszerpazarlás visszaszorításával foglalkozó „Refood” szervezethez, a „Fruta Feia” nevű portugál szövetkezethez és a „Banco Alimentar Contra a Fome” Élelmiszer bankba is.


Budapest, 2020. január 21.